In deze eerste blog wil ik het hebben over het doel van yoga. Waarom doen we het? Waarom is het zo fijn? En wat bereik je ermee? Mijn persoonlijke yogadoel is om net zo te worden als mijn kat, Lila. Het sprakeloze pluizenbolletje waar wij mensen oh.zo.veel van kunnen leren. Mijn kat is ontspannen en tegelijkertijd krachtig, sierlijk en eigenwijs. Lees hier waarom katten echte yogi’s zijn.

Hoe hard mijn kat chillen kan

Ik wil beginnen met een korte observatie van mijn kat. Lila, lieldebiel, LIEEELAA, leeuwla, of hoe ik haar ook noem (zo lang ik maar héél hard en hoog haar naam gil), brengt haar dag 70% liggend door. Ze doezelt, slaapt, likt, verligt, kijkt en observeert. Soms, als ze na een rondje buiten weer neerstrijkt op haar kussentjes, begint ze zacht te spinnen. Ik oberserveer en interpreteer haar. Ze vindt het fijn. Ze lijkt happy en tevreden met haar positie, haar mandje en de rest van haar dag.

Zacht en flexibel

Lila kan daar schaamteloos, uren blijven liggen. Volledig ontspannen. Niks aan de hand. In elke vorm te vouwen. Mijn kat is een barbarapapa en neemt gecontroleerd de meest bizarre houdingen aan. Zonder moeite. De spieren in haar kop spannen niet spastisch samen als ze haar rug de andere kant op draait. Ze blijft rustig doorademen wanneer ze met één poot in de lucht de achterkant van haar staart likt.

Dat is bij mij wel eens anders. Een nieuwe balanshouding resulteert chronisch in een aangespannen kaak, inclusief geforceerde rimpels op mijn voorhoofd. En als ik eenmaal sta, betrap ik mezelf erop dat ik al een tijdje niet meer adem… Ik herpak mezelf, neem een teug frisse lucht en probeer vol goede moed de ontspanning weer terug te vinden. Iets waar Lila nooit problemen mee heeft. Zij is die ontspanning namelijk nooit kwijtgeraakt.

Sterk en krachtig

Natuurlijk zou het leven als ontspannen elastiekje heel erg saai zijn. En… totaal niet levensvatbaar, want er móet nou eenmaal brood op die plank komen. Daarom zoeken wij, in het Westen, massaal naar actie. Want, deze actie brengt ons verder, geeft ons geld, een huis en status. Maar wanneer is deze actie dan afgelopen? Klaar? Finito? Daar hebben we vaak geen antwoord op…. Mijn wijze kat wel. Die weet precies wanneer ze in actie moet komen, haalt alles uit dit éne moment en rolt vervolgens voldaan terug haar mandje in.

Heb jij weleens een kat op het aanrecht zien springen? Een muis of vogel zien achtervolgen? Of de hond van de buren een knauw in het gezich zien verkopen? Als het moet, komt er heel wat kracht uit dat kleine beestje. Het knappe van mijn kat vind ik dat zij een actie weet te kat.alyseren (ha.ha.) tot korte krachtige explosies. Alsof mijn kat een schakelaar omzet en tijdelijk in de superheldenstand komt. Er komt belachelijk veel power vrij. De DRS gaat aan en van dat zachte flexibele beestje is even niks meer over.

Mijn kat heeft de ideale balans gevonden tussen kracht en ontspanning. Ze weet als de beste hoe ze zich kan ontspannen. Ze geniet van de rust en kan hier urenlang in blijven spinnen. Tegelijkertijd weet ze te pieken op de juiste momenten. Ze gaat ‘aan’ als dat nodig is en weet haar doel efficient te bereiken. Daar kan ik nog veel van leren. En daarom is mijn Lila mijn grote yogaheldin, mijn guru, en yogi puur sang!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Theo der Waff

    Mijn kat is ook preciés zo! Maar kan er nog van leren! Ik ga maar s met n pilsje op de bank liggen tot ik écht moet opstaan. Net als mijn kat.

Geef een reactie