Sporten is hot! Fit worden is nog hotter! We willen het beste uit onszelf halen en (als het even kan) continue beter presteren; nóg slanker worden, nóg vaker opdrukken of nóg sneller rennen. Poepoe.. we zijn er maar druk mee (ja ik ook!). We blijven pushen, trainen en proberen. Maar het geheim van die bad-ass tijd of die extra kilo’s (op de stang of van die buik) zit hem (gelukkig) niet alleen in de work-out zelf. Net zo belangrijk is dat wat je erna doet. Geef jij jouw lichaam genoeg tijd voor herstel? En wist jij dat yoga jou hierbij kan helpen? Voor alle krachtpatsers die dit lezen: yoga is allang niet meer voor die verdwaalde geitenwollen sok. In deze blog vertel ik jou hoe yoga, via herstel, jouw sportprestaties verbetert!

Hoe herstelt jouw lichaam?

Eerst even een open deur intrappen. Wanneer presteer jij beter? Als je je uitgerust, fit en ontspannen voelt? Of wanneer je met een vol hoofd, inclusief spierpijn van de vorige dag tóch maar aan die nieuwe work-out begint. Tadaa.. ik denk dat iedereen het antwoord wel kan raden. Optimaal en efficiënt herstel is vet belangrijk als jij de volgende sessie weer wilt knallen. Maar hoe herstel je nou echt?

Allereerst een klein stukje theorie. Hoe werkt jouw lichaam? Zonder dat je het doorhebt, is deze de hele dag in de weer. Het verteert, het haalt adem en het pompt allerlei goede stoffen door het lichaam. De dagelijkse gang van zaken, zoals hartslag en ademhaling, gaat (gelukkig) 24/7 door. Daarnaast kent het lichaam twee standen. In stand ‘aan’, de actie, is het sympathisch zenuwstelsel actief. In stand ‘uit’, ontspanning en herstel, is het paraympathisch zenuwstelsel aan zet. Beide standen dragen zorg voor andere processen in het lichaam. En.. dikke keuzestress.. het lichaam móet kiezen: het is óf ‘aan’ óf ‘uit’.

In de actie!

Opschieten! Je moet een deadline halen of de laatste kilometer uit je benen persen. Het lichaam helpt jou en gaat ‘aan’. In de actie! Hoppa! Gaan met die banaan! Deze actiestand wordt aangedreven door adrenaline of andere (fysieke) stress-gerelateerde hormonen, die op hun beurt een seintje krijgen van het sympathisch zenuwstelsel. Alle aandacht gaat nu naar jouw grote spieren (waaronder de hersenen) en organen. Díe onderdelen die ervoor zorgen dat je snel en efficiënt handelt. De hartslag stijgt, de ademhaling versneld. En jij… jij gaat het redden!

Jammer alleen dat je deze actieperiode niet eeuwig volhoudt. Jij hebt namelijk (helaas) geen onbeperkte voorraad energie. De energie die nodig is voor jouw grote spieren, wordt getapt van de organen die bezig zijn met de spijsvertering en voortplanting. Want hé, die kunnen wel even zonder toch? Helaas zien we dat deze actieperiodes steeds langer duren. We rennen van werk, naar huishouden, naar sportclubjes en die hartslag blijft maar stijgen. We houden dit weken of zelfs maanden vol. Maar op een gegeven moment is het op…

Meer actie door ontspanning

Gelukkig hebben we ook nog die andere stand! In stand ‘uit’ keert de rust weer terug en gaat de aandacht (de zuurstof en de belangrijke bouw- en grondstoffen) weer naar de overige delen van het lichaam. Díe onderdelen die zorgen voor herstel en wederopbouw van de bende die jij na een drukke dag hebt achtergelaten. Jammie! Je lichaam heeft weer alle tijd om het eten te verteren, de voedingsstoffen netjes te sorteren en de hormonen en het metabolisme in balans te brengen. He he.. even bijkomen.

En hier komt de kern van mijn blog: zonder stand ‘uit’ geen optimale stand ‘aan’. De balans tussen kracht en ontspanning, actie en rust, rennen en stilstaan heb ik de afgelopen jaren dankzij yoga mogen ontdekken. En wauw! Wat een effect. Het lichaam kan veel zelf: het heelt wonden, maakt baby’s, laat je groeien en sterker worden, maar dan moet je jouw lichaam hier wel de tijd voor geven.

Lui zijn is oké!

Zelf ben ik hier jarenlang aan voorbij gegaan. Ik vond middagdutjes voor mietjes en was het liefst altijd druk. Ik stond continue “aan”! In de vijfde versnelling. Met als gevolg? Veel kleine pijntjes, slechte nachten en (hoe hard ik ook mijn best deed) nooit het gewenste resultaat. Dankzij yoga, waarbij ik krachtige houdingen afwissel met houdingen waarin ik heel bewust ontspan, leerde ik dat rust net zo belangrijk is als ergens vól voor gaan. Niks doen is echt niet meer alleen voor saaie nutteloze luilakken. Chil je mee?

Geef een reactie