• Berichtcategorie:Wat is yoga

#9 De voordelen van kantooryoga voor een gezonde rug

Pijn in de rug? Breek me de bek niet open! Dat is wat veel mensen tegen mij zeiden. Letterlijk ie.der.een die ik tot nu toe over rugpijn sprak, gaf me een feest der herkenning. Rugpijn hoort erbij als je op kantoor leeft. Daar kan geen bureaustoel tegenop. Af en toe een lekkere massage of een goede vakantie doet gelukkig wonderen. 

Maar wist je dat je met een paar simpele oefeningen al heel wat ellende voor bent? In deze blog wat hands-on kantooryoga voor een gezonde rug!

Ho wacht.. trouwens… niet te snel. Mij is namelijk geleerd dat iets veel beter blijft hangen als je weet waaróm je iets doet. Daarom starten we deze blog met de GROTE waarom vraag. Waarom is een flexibele rug eigenlijk zo belangrijik? Waarom zou je uberhaupt aan kantooryoga voor een gezonde rug doen?

Wat doet je rug?

De rug is heilig. Het centrum van je lichaam. Eer de rug! Het biedt structuur en ondersteuning aan de meest vitale onderdelen van jouw lichaam. De mooie S-vorm zorgt er ook nog eens voor dat jouw lichaam aan alle kanten klappen opvangt. Ren je snel de trap op onderweg naar de trein? Dan absorbeert jouw wervelkolom netjes alle schokken. Zo kunnen die nieren rustig de adrenaline blijven produceren die jij op dat moment nodig hebt. Win-win dus!

Je rug bestaat uit schijven en deze wil je soepel houden. Hiervoor is een goede vochtbalans belangrijk. Vers bloed en voldoende nieuwe cellen houdens de wervels krakelvers. En hiervoor heb je nodig… een goede doorbloeding. Alleen net jammer dat we dit vaak op kantoor als eerste vergeten. Hoe vaak zet jij jouw rugspieren eens flink aan het werk tijdens een dagje achter de PC?

Kantooryoga de oefeningen!

Er zijn gelukkig geen spastische bewegingen of halve dansjes nodig om jouw rug flexibel te houden. Met kantooryoga voor een gezonde rug kom jij al een heel eind. Even naar de wc? Doe er dan twee! Sta je met een collega te kletsen? Verras hem/haar dan met jouw nieuwe moves. Zo ga jij weer happy en energiek naar huis!

  1. Nekstretch. Strek je rechterarm omhoog. Buig je arm en plaats je rechterhand over je linkeroor. Buig je linkeroor richting je linkerschouder en voel een lichte druk dankzij de zwaartkracht (en de rechterhand die zo wat op je hoofd drukt). Strek je linkerarm 45 graden uit. Adem in.. Adem uit.. Houdt deze houding 30 tot 45 seconde vast en wissel van kant!

  2. Rollen met die koppen. De schouderkoppen dan. Op de in-ademing breng je de schouders zo veel mogelijk naar voren en vervolgens omhoog (tot aan die oren!!). Op de uitademing laat je ze weer zakken. Eerst naar achter, en vervolgens zo veel mogelijk naar beneden (stop die schouderbladen in de broekzakken). Blijf rondjes draaien op jouw ademhaling. Herhaal 10x en draai dan het rondje om. Voel daarna even na! Dat is leuk.

  3. Armloos. Verstrengel de vingers achter de rug. Breng de schouderbladen zoveel mogelijk naar elkaar toe. Strek vervolgens de armen en breng deze zo veel als voor jou mogelijk is omhoog. Houd hier vast. Kijk in de spiegel. Lach. Adem en houd 30 seconde vol. Ontspan en herhaal als je dat prettig vindt.

  4. Let it go. Deze oefening is ideaal als je net uit werk komt. Op de inademing breng je de armen omhoog. Maar jezelf groot. Lang! Strek de ribben weg van de onderbuik. Op de uitademing buig je de knieen en laat je je armen en hoofd in één beweging naar beneden zakken. Laat alles hangen. Bounge. Op de volgende inademing kom je weer omhoog. Vind jouw ritme en laat alles van je af stuiteren.

  5. Balans. Plaatst de voeten naast elkaar. Breng de armen (weer) omhoog, langs de oren. Verstrengel de vingers en houd de handpalmen naar beneden. Op de inademing breng je de schouders naar de oren. Span het hele lichaam aan en kom op de tenen staan. Houd de balans zo lang als je kunt. Op de uitademing kom je weer omlaag.

  6. Drink een kopje thee. Geniet! En gun jezelf heel even het moment om niks te doen. Toch zin om je gedachten te verzetten? Lees dan hier waarom thee na yoga altijd zo lekker is!

Wil jij meer leren over yoga op kantoor? Boek dan een workshop kantooryoga! Kijk hier voor meer informatie

BLIJVEN LEZEN? CHECK HIER MEER BLOGS