De ademhaling. Sleutel tot alles. Zeggen ze. Voor mij klopt klopt dit als een bus. Mijn ademhaling brengt mij rust, ontspanning, meer bewustzijn en een betere nachtrust. Yes! Ik ben team longen! Ook in mijn lesjes vraag ik regelmatig of iedereen ‘eventjes’ naar binnen wil keren. In wil checken. En de focus terug wil brengen naar de ademhaling. Want. zo. belangrijk. Ademhaling zorgt voor ontspanning en herstel gil ik vrolijk tegen de groep. Maar waarom eigenlijk? Hoe dan? In deze blog probeer ik het raadsel van de ademhaling te ontrafelen en beschrijf ik waarom ademhalen mij zo helpt de balans in de dag te vinden. Adem in..adem uit.. en lees verder ­čÖé

Waarom ademen zo bijzonder is

Het ademhalingsstelsel is uniek! Vet bijzonder! Want.. het is het enige systeem in het lichaam dat zowel automatisch geregeld wordt, als te be├»nvloeden is. Te vergelijken met niks anders. Probeer jij maar eens de komende minuut je hartslag, spijsvertering of hormoonproductie te be├»nvloeden. Succes. Lukt je niet. Bij het ademhalingsstelsel is dat anders en ligt de bal bij ons! Wij hebben de kracht de ademhaling te sturen, te reguleren. Een superpower waar we helaas veel te weinig gebruik van maken….

Ademen met je hoofd

Want… waarom zou je ook.. Waarom zou je de grenzen van de ademhaling opzoeken als deze ook zonder inspanning al werkt? Schakel over op de automatische piloot en jouw longen blijven gewoon doorpompen. Handig toch.. Afhankelijk van hoe jij je voelt adem je snel of langzaam, diep of juist oppervlakkig, door je buik of door je borst.

In de beschreven situatie volgt het lichaam het hoofd. Dat kan best vervelend zijn. Want… vaak genoeg loopt dat hoofd over van de prikkels en spanning. En het lichaam dus ook. Als je midden in de deadlines, de verhuizingen, verjaardagsstress of dieetweek zit, kan het pittig zijn dat hoofd weer rustig en op orde te krijgen. We proberen de drukte weg te plannen en te organiseren, maar denken tegen het denken heeft een averechts effect. Echt rustiger worden we er niet van….

Ademen met je lichaam

In de yoga proberen we andersom te denken. Het lichaam in te zetten om de strijd tegen het hoofd en de drukte in dat koppie te overwinnen. En daar komt de ademhaling om de hoek kijken. Ademhalen vergroot namelijk het bovenlichaam (niet schrikken het is maar voor even). Jouw borst, flanken en buik zetten uit. En omdat alles in die grote huidzak met elkaar verbonden is, heeft dit indirect ook impact op de organen en zenuwcellen in de buurt. Best logisch toch?

Bij het uitzetten van het lichaam stimuleer je een belangrijke hersenzenuw. De Vagus Nerves (mag je gelijk weer vergeten), die direct in verbinding staat met de hersenen. Deze zenuw zet het parasympatisch systeem aan het werk. De modus van jouw lichaam die zorgt voor rust en ontspanning. Wanneer het parasympatisch systeem actief is, wordt jouw ademhaling rustiger, vertraagt de hartslag en er ontstaat tijd en ruimte voor groei en herstel.

Door bewust, langzaam en diep te ademen, kom je uit die stressloop en overwin je de gedachtenstroom. Jouw ademhaling brengt de rust en balans weer terug in het lichaam en jouw hoofd volgt automatisch. Dat sterke hoofd wordt op z’n plek gezet, als je het lichaam de aandacht en tijd geeft om te doen wat die moet doen.

Power to the lungs dus! Voor mij in ieder geval wel! Door meer te focussen op mijn ademhaling en hier bewuster mee om te gaan, overwon ik mijn slapeloze nachten. Daarnaast helpt het mij nog elke dag mijn hoofd op orde te krijgen in een chaotische dag (en die zijn er veel als je Kitty heet). Herkenbaar?

Geef een reactie